Evcil Hayvanlarda Parazit Kontrolünün Önemi
Parazitler, hayvanların dışında (ektoparazitler) veya içinde (endoparazitler) beslenen organizmalardır. Pireler ve keneler en çok bilinen suçlulardır ancak bunlar resmin yalnızca bir parçasıdır. Diğer yaygın parazitler arasında akarlar, bitler, kalp kurdu ve çok sayıda bağırsak paraziti ve diğer parazitler bulunur.
Parazitlerin evcil hayvanın sağlığına verdiği zarar, küçük tahrişlerden, tedavi edilmezse ölümcül olabilecek ciddi durumlara kadar değişebilir. Parazitler insan sağlığını da tehdit eder. Bazı evcil hayvan parazitleri zoonotik enfeksiyonlara neden olur, bu da evcil hayvanlardan insanlara geçebilecekleri anlamına gelir.
Köpekler ve kedilerde en yaygın ektoparazit olan pireleri düşünün. Bu kan emen böcekler sadece dermatite yol açmakla kalmaz, aynı zamanda Dipylidium caninum tenyası ve kedi tırmığı hastalığı olarak da bilinen Bartonelloz’un nedeni olan bakteriyel Bartonella gibi hastalıkları diğer hayvanlara ve insanlara da taşır ve iletir. Açıkça görülüyor ki pireler sadece bir baş belasından daha fazlasıdır.
Keneler hakkında bilinmesi gerekenler
Keneler de pireler kadar zararlıdır. Evcil hayvanın cildine bağlandıkları yerde tahrişe veya enfeksiyona neden olurlar ve insan hastalıklarının taşıyıcıları olarak sivrisineklerden sonra ikinci sırada yer alırlar. Köpekler, sadece birkaç kene ile sporadik istilalara veya anemiye, kilo kaybına ve hatta ölüme neden olan büyük istilalara maruz kalabilir. Örneğin Avustralya’da bulunan felç kenesi (Ixodes holocylcus) ve ABD’de bulunan yalnız yıldız kenesi (Amblyomma americanum) felce neden olabilecek bir toksin üretir. Keneler birçok bölgede Babesia (Babesiosis veya Piroplasmosis’e neden olan bir protozoon), Borrelia (Lyme hastalığına neden olan bir bakteri) ve Ehrlichia (Ehrlichiosis ve Anaplasmosis’e neden olan riketsia) ile köpek ve insan sağlığına ciddi tehdit oluşturabilecek diğer organizmaları taşır.
Ormanlık alanlardaki tatarcıklardan kaynaklanan tehlike
Bir diğer büyük endişe ise enfekte tatarcıkların ısırmasıyla bulaşan, genellikle ölümcül bir paraziter hastalık olan köpek Leishmaniasis’idir. İsmine rağmen kum sinekleri genellikle plajlardan ziyade kırsal veya ormanlık alanlarda bulunur. Leishmaniasis’in farklı klinik formları 80’den fazla ülkede bulunmaktadır, ancak tüm formlar köpeği konakçı olarak kullanmamaktadır. Köpek Leishmaniasisi Güney Avrupa, Orta Doğu, Kuzey Afrika, Latin Amerika ve Meksika’nın bazı bölgelerinde, Orta Amerika’da ve Kuzeybatı Çin gibi Asya’nın bazı kısımlarında bulunur.
Kalp kurdu hastalığını taşıyan sinir bozucu sivrisinekler
Sivrisinek ısırıkları köpekler için tehlikeli olabilir çünkü kalp kurdu veya filaryaz adı verilen ciddi, paraziter bir hastalığın vektörleri olabilirler. Kalp kurdu hastalığı ABD’nin neredeyse tüm bölgelerinde ve Kanada’nın birçok bölgesinde, ayrıca Güney Avrupa’da ve tropik bölgelerde bulunur. Köpekler için en ciddi yaygın parazittir çünkü kan akışını kısıtlayarak köpeğin kalbini zorlar ve diğer iç organlara zarar verebilir. Tedavi edilmediği takdirde hastalık ölümcül olabilir. Neyse ki insanlar kalp kurdunun doğal olmayan konakçıları olduğundan, insanlara bulaşma vakaları nadirdir.
Parazit enfeksiyonlarını önleme
Veteriner hekimliğindeki gelişmeler sayesinde parazit enfeksiyonlarının çoğu önlenebilir. Ancak evcil hayvan sahipleri, evcil hayvanlarını, dolayısıyla kendilerini ve ailelerini korumaya yönelik uygun önlemlerin tam olarak farkında olmayabilir.
İlk adım, evcil hayvanlara dokunduktan sonra ve yemek yemeden önce daima ellerin yıkanmasını içeren iyi kişisel hijyen uygulamasıdır. Hayvanların düzenli olarak taranması, kürk kontaminasyonu riskinin azaltılmasına yardımcı olur. İnsanları ve çevreyi korumak için evcil hayvan dışkısının düzenli olarak temizlenmesi önemlidir çünkü çoğu bağırsak solucanı, dışkıdaki solucan yumurtaları veya larvaların geçişi yoluyla bulaşır.
İyi hijyenin yanı sıra endoparazit veya ektoparazit önleyici tedbirler ve tedavi yoluyla enfeksiyonu kontrol etmek de önemlidir. Riskler coğrafi bölgeye göre değiştiğinden, gerekli önleyici tedbirler konusunda veteriner tavsiyesi almak önemlidir.
Genel olarak tüm köpek ve kedilerin küçük yaşlardan itibaren düzenli bir solucan giderme programına tabi tutulması önemlidir. Enfeksiyonların çoğu bahçeden, parktan, kaldırımdan veya köpek veya kedilerin sık olduğu diğer yerlerden bulaşır. Tedavinin yetişkin hayvanlar için yılda en az dört kez, genç ve yüksek riskli hayvanlar için ise daha sık yapılması tavsiye edilir. Evcil hayvanınızın solucan giderme tedavisi almasını sağlamak zor olabilir, ancak formülasyonların çeşitliliği yardımcı olabilir. Macunlar, granüller ve lezzetli tabletler mevcuttur.
Bir kez yeterli olmayabilir
Dünyanın birçok yerinde pire istilasının yeniden ortaya çıkma olasılığı yüksektir, bu nedenle genellikle onaylı bir ürünle düzenli profilaksi önerilir. Pire istilası yaz ve sonbaharda zirve yaparken, çalışmalar pire istilasının yıl boyunca meydana gelebileceğini gösteriyor; bu da evcil hayvanlar için yıl boyunca pire kontrolünün en iyi olduğu anlamına geliyor. Son araştırmalar, evcil hayvanın ve evcil hayvan sahibinin özel ihtiyaçlarını karşılayabilecek yenilikçi ürünlerle sonuçlandı. Örneğin, pire içinde yalnızca bir kez aktif hale gelen bileşikler içeren ürünler, evcil hayvanların, sahiplerinin ve evdeki yüksek derecede aktif böcek ilaçlarına maruz kalmayı en aza indirir. Ayrıca uzun süre dayanan, daha kullanışlı ve potansiyelini azaltan oral ürünler de vardır.
Spot-on ve tasma ürünlerinin kullanılması
Köpeklerde keneler ve kum sineği ısırıklarını önlemek için lezzetli tabletler, noktalı veya tasma şeklindeki böcek ilacı ürünleri mevcuttur. Spot-on ürünler, köpeğin ensesindeki deriye damla şeklinde uygulanan, akarisit içeren küçük bir hacimde sıvı sağlar ve köpeği 1 aya kadar kene ısırıklarından korur. Akarisit içeren tasmalar 6 aya kadar koruma amaçlı kullanılabilir. Risk altındaki bölgelerde kum sineği ısırıklarının önlenmesi özellikle önemlidir: Leishmaniais’in önlenmesi, tedavi edici olmayan tedaviden çok daha kolaydır.
Sonuç olarak iç ve dış parazit mücadelesi sizin ve evcil hayvanınızın sağlığı için önemlidir ve veteriner hekiminiz tavsiyesi ile mücadele etmeyi ihmal etmeyiniz. Can dostunuzun iç ve dış parazit uygulaması için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
VetSuit Ataköy Veteriner Kliniği
Ses ve Whatsapp İletişim: 0(212) 923 0023