Öncelikle kedinizin ya da köpeğinizin insanı olduğunuz için onlar adına size teşekkür ediyoruz.
EVE İLK GELİŞ
Kediniz ya da köpeğiniz eve ilk geldiğinde sizinle ilk defa tanıştığı için yabancılığın verdiği bir korku yaşayabilir. Bu yüzden hızlı yaklaşımlarda bulunmak yerine sakin bir şekilde yaklaşıp, yumuşak bir ses tonuyla konuşarak kendini güvende hissetmesini sağlayabilirsiniz. Size alışması biraz zaman alacağından ona özel ortam hazırlayabilirsiniz. (Tabanına yumuşak bir örtü serilmiş, kapağı açık bir taşıma çantası gibi)
Evdeki eşyalara ve eşyaların yerlerine alışık olmadığı için belirli bir alanda bırakabilirsiniz (daha çok yavru kediler için). Çok hareketli ve oyuncu olduklarından ulaşabilecekleri kesici, delici ya da düşme tehlikesi olan eşyaları kaldırabilirsiniz. Ev içindeki kapıları kapatırken kapı arkalarına muhakkak dikkat etmelisiniz; Pencereler ya da balkon kapıları kontrolünüz altında olmalı ya da kapalı olmalıdır.
VETERİNERE İLK GİDİŞ
Sağlık durumu ile ilgili bir bilgi olmadığından hem sizin sağlığınız hem de onun sağlığı için veteriner kliniğine götürülüp genel muayene olması, iç-dış parazit mücadelesinin yapılması ve gerekli görülürse viral hastalık testlerinin yapılması gerekir. Herşey yolundaysa veteriner hekiminiz sizin kedinize/köpeğinize uygun aşı takvimini belirleyecektir.
TUVALET EĞİTİMİ
Kediler İçin Tuvalet Eğitimi
Kediler doğasından dolayı kendi bölgelerine başka kedilerin girmesini önlemek ve başka kedilerin kendi bölgesini ele geçirmesini önlemek için kakalarını ve idrarlarını gömerler. Dışarıda olan kediler bunu toprağa yaptıklarından eve geldiklerinde onlar için hazırlanan özel kuma yapmayabilirler. Bu durumda kum kabını ince uzun gazete kağıtlarıyla doldurup daha sonra yavaş yavaş kum ekleyerek bir hafta içinde tamamen kuma geçiş sağlayabilirsiniz.
Köpekler İçin Tuvalet Eğitimi
Köpeklerde tuvalet eğitimini dışarı çıkmaya başlamadan önce evde tamamlamalıyız. Köpekler genelde mama yedikten sonra çok vakit geçmeden tuvaletini yapmak isterler. Eğer, tuvalet eğitimi verilmezse evin heryerine yapabilirler. Bu eğitim için üretilmiş özel bez ya da hasta altı bezini kullanabilirsiniz. İlk etapta 4-5 tane hasta altı bezini en çok vakit geçirdiği alana koyup tuvalet için belirlediğiniz alanın etrafını sınırlandırabilirsiniz. Mama yedikten kısa bir süre sonra tuvalete çıkmak istediklerinden kucağınıza alıp pedin üstüne koyabilirsiniz. Tuvaletini yapana kadar bekleyip yaptığında da ödüllendirerek bunu alışkanlık haline getirebilirsiniz. Burada dikkat edilecek önemli nokta tuvaletini ped dışına yaptığını gördüğünüz anda hemen kucaklayıp bitirmesini beklemeden pedin üstüne koymanız. Bunu yapmadığımızda doğru yere tuvaletini yapmasını alışkanlık haline getiremeyiz. Bir kaç gün sonra ped sayısını azalta azalta tuvaletini dışarda yapmasını sağlayacağız.
Tüm patili dostlarınızla mutlu günler!
Bir sonraki konumuz iç-dış parazit diye bahsedilen şeyler nelerdir evcil hayvanlarımızı nasıl koruruz ve biz nasıl korunuruz? Bunu ele alacağız.
0 Comments